Soluția pentru bula imobiliară din Europa stă în clădirile de birouri: așa scazi prețul locuințelor în România și nu numai

de: Alexandru Puiu
23 01. 2023

Printre altele, la Forumul Economic de la Davos, a fost dezbătut subiectul crizei imobiliare din Europa, fenomen resimțit încă din trimestrul patru al anului trecut în cea mai mare parte a bătrânului continent, începând cu țări importante din occident.

Giganții din domeniul imobiliarelor caută soluții dintre cele mai creative pentru a micșora costurile locuințelor din marile orașe europene, iar unele dintre ele au fost înaintate în urmă cu câteva zile la Davos. În contextul în care valoarea clădirilor de birouri se duce în cap, pe măsură ce se diminuează economia și interesul oamenilor pentru munca de la birou, acei mastodonți ar trebui transformați în blocuri de locuințe, în apartamente.

De unde vine soluția pentru criza imobiliară

În timp ce un număr din ce în ce mai mic de oameni obișnuiți își permit o locuință, în clădirile de birouri există totuși o oportunitate pentru a răspunde la criza spațiilor de locuit. Interesant este că această ipoteză nu a fost aruncată aleatoriu în eter, ci reprezintă un consens printre cei prezenți la Davos din domeniul imobiliarelor.

„Clădirile de birouri trebuie convertite în proiecte rezidențiale. Vor deveni un spin în ochi și problema trebuie rezolvată”, a spus Howard Lutnick, director general la firma de investiții Cantor Fitzgerald, la un panel organizat în cadrul Forumului de la Davos.

Este oficial, în 2023, birourile sunt mai goale decât au fost vreodată. Chiar și în cazul celor care mai câștigă bani pe acest segment imobiliar, câștigul vine din inerție, iar când vor expira vechile contracte este foarte improbabil să fie prelungite. Nu ajută nici faptul că există multe clădiri învechite de birouri care ar trebui renovate, reînvitate, mai ales în orașe mari, precum New York.

„Trebuie să schimbăm într-un fel destinația acestor clădiri altfel vor fi goale și vor fi dărâmate”, consideră Christian Ulbrich, director la firma de consultanță în imobiliare JLL Inc. Nu ajută nici faptul că foarte mulți muncitori s-au obișnuit cu confortul muncii de acasă. „Ai un strat de mijloc de manageri sau lideri cărora le place să muncească din casele lor din suburbii și nu mai vor să facă naveta și asta ridică desigur problema tinerilor care nu se mai întorc la birou”, a adăugat oficialul, citat de Agerpres.